INTERNATIONALE STEUN VOOR DE ESCHMOLEN

Onlangs bezochten negen Canadezen Delden. Hun vader, resp. schoon- en grootvader, Roderick MacIntosh was in 1945 een van de bevrijders van Delden; vorig jaar is hij overleden.

canadezen

Bezoek aan de Canadese begraafplaats in Holten

Zijn laatste wens was het houden van een korte herdenking op de Canadese begraafplaats in Holten, bij het graf van een dierbare vriend die in de oorlog was omgekomen, Hector MacQuarrie.

De groep Canadezen werd verwelkomd door Deldenaar Derk Rouwhorst die eerder Roderick MacIntosh had leren kennen toen hij samen met andere veteranen Stad Delden bezocht. Na de korte plechtigheid op de Holtense begraafplaats begaf het gezelschap zich naar het Oorlogsmuseum in Nijverdal en vervolgens naar Delden. Daar bezocht men het bevrijdingsmonument bij boerderij Rannink (de plek ten zuiden van het Twentekanaal waar de oversteek op 3 april 1945 werd voorbereid), de watertoren, Kasteel Twickel en de plek aan de Molenstraat waar op 4 april 1945 een foto van de bevrijder werd gemaakt.
En omdat Derk Rouwhorst het niet kan laten, kregen de gasten ook uitleg op de plaats waar de Eschmolen zal worden herbouwd.

Enkele weken nadat de Canadezen naar huis waren teruggekeerd, arriveerde per post een envelop uit Canada met € 300,00 als bijdrage aan de nieuwe molen! We hebben nu nog meer redenen om de Canadezen dankbaar te zijn; uiteraard heeft de Stichting Eschmolen Delden een brief teruggestuurd om hen bijzonder te bedanken.